Bonden fandt en hemmelig dør i jorden – nu forbløffer den anden side hele verden

0
8402

Historie kan nogle gange forekomme lidt tør og kedelig, men sommetider opdager menneskeheden skjulte steder, som fascinerer hele verden.

Dette gemte sted er et eksempel på en af disse opdagelser.

Ved en lille bugt i Skotland, skjult blandt grønne bakker, ligger en lille grøn plads med nogle stendiger, som ikke ser ud af meget. Men disse billeder vil med garanti imponere dig.

Her ligger nemlig en underjordisk landsby, som er flere tusind år gammel….

På Orkneyøerne ud for Skotland, beliggende i mosbegroede, grønne bakker, ligger en hemmelighed, der er ældre end Egyptens pyramider.

Ved første øjekast ser det ikke imponerende ud, men det er i realiteten et helt unikt sted.

For netop på denne grønne bjergskråning ligger der en meget gammel underjordisk landsby, som er perfekt bevaret. Den forhistoriske bosættelse kaldes Skara Brae.

For tusinde år siden gik landsbyen tabt og blev begravet under sandet. Ingen vidste, at dette sted nogensinde havde eksisteret, men da en frygtelig storm fejede ind over Orkneyøerne i 1850, kom en utrolig hemmelighed til syne…

I løbet af vinteren 1850 blev Orkneyøerne ramt af en frygtelig storm, der forårsagede store ødelæggelser og mere end 200 dødsfald. Men da stormen havde lagt sig, opdagede bønderne en bosættelse i nærheden, der havde været gemt væk under sandet.

This building was not a house as it lacks beds and a dresser. It appears to have been a workshop for making stone tools and perhaps pottery, bone tools and wooden implements.

Bosættelsen består af otte stenhuse, og var beboet mellem 3180 og 2500 f. Kr. Skara Brae er derfor en af Storbritanniens ældste landsbyer.

Skara Brae kaldes “Skotlands Pompeii”, fordi de gamle bygninger er yderst velbevarede. Eftersom det omgivende sand og husenes arkitektur har beskyttet bosættelsen mod kulde, er bygningerne og deres indhold på bemærkelsesværdig vis blevet bevaret gennem årtusinder.

Arkæologer vurderer, at der boede 50-100 mennesker i landsbyen. Dengang bosættelsen blev bygget, stod husene 1500 meter fra havet. Nu har havet gravet sig tættere på landsbyen, og fra landsbyen er der nu en fantastisk havudsigt.

Da bosættelsen var størst, havde den syv eller otte huse, som var forbundet med hinanden via tunneler. Hver bolig kunne lukkes med en stendør.

Hvert rum var forsynet med en seng. Sengene havde alle forskellige størrelser, hvilket ingen rigtig kan forklare hvorfor. Hvert rum var også forsynet med et skab, kommoder, siddepladser og opbevaringskasser. Disse opbevaringskasser var bygget til at være vandtætte, hvilket kan indikere, at landsbyens beboere opbevarede levende fisk og skaldyr inde i husene, sandsynligvis til at spise på et senere tidspunkt.

En af boligerne adskiller sig dog fra de andre. Her har arkæologerne ikke fundet hverken seng eller andre former for møbler. Man mener, at huset har været brugt som et værksted.

Landsbyen havde også et kloaksystem, og hver husstand var så priviligeret, at den havde sit eget, simple toilet.

Skara Brae var et samfund, der bestod af familier. Huskonstruktionerne er forholdsvis ens, hvilket har fået arkæologerne til at konkludere, at samfundet har været relativt lige, uden nogen former for autoritært lederskab.

Nogle er af den overbevisning, at landsbyboerne var Piktere, et folkeslag af ukendt oprindelse, som bosatte sig i det østlige og nordlige Skotland under den britiske jernalders afsluttende fase. Men arkæologiske fund har påvist, at landsbyen meget vel kan dateres længere tilbage.

Man har gjort et utal af mystiske fund på stedet. Blandt andet en udskåret stenkugle, som ingen med sikkerhed ved, hvad er blevet brugt til.

Der er ingen der ved, hvorfor beboere valgte at forlade landsbyen. Men der var store klimaforandringer omkring år 2500 f.Kr., hvilket gjorde klimaet på Orkneyøerne koldere og fugtigere.

Der findes mange teorier om hvorfor, Skara Brae blev efterladt, og teorien om en voldsom storm på Orkneyøerne er en af de mest populære.

Cristopher Knight og Robert Lomas har dog en lidt mere konspirationsteorietisk tilgang, eftersom de mener, at Stonehenge også blev forladt nogenlunde samtidigt, og at der derfor må være en sammenhæng. Men deres påstand er aldrig blevet bevist…

Hvad byder fremtiden på?

Selvom bosætningen blev bygget næsten to kilometer fra stranden, så har havvandet i løbet af de seneste par århundrede flyttet tættere på landsbyen. Siden 1926 har husene været beskyttet af en stor betonmur.

Der har været overvejelser om at bygge en kunstig strand med en stenblok og bølgebryder i håbet om, at man på denne måde kan beskytte landsbyen, Skara Brae og flere andre fortidsminder, som er i fare for at blive ødelagt. Men intet er sket.

Indtil videre kan turister stadig besøge dette fascinerende sted, men spørgsmålet er, hvor længe er det muligt?

Jeg håber personligt på, at den skotske regering vil gøre alt, hvad der står i deres magt for at bevare dette fantastiske sted. Og som landets udenrigsminister Fiona Hyslop bemærkede i 2013, “oltidsminder anses ofte som en selvfølge, men i praksis kræves der omhyggelig styring og strategisk planlægning, for at de kan bevares.”

Er det ikke fantastisk facinerende at få et indblik i, hvordan disse landsbyboere levede for flere tusinde år siden?

Da jeg så disse billeder, blev jeg meget ivrig efter at rejse til Skotland, så jeg kunne opleve det med mine egne øjne.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here